Българските каратеки с три златни и един сребърен медал на „Гранд При Хърватия"

Състезателите от националния отбор на Българска национална федерация КАРАТЕ извоюваха 3 златни и 1 сребърен медал, с което се наредиха на 5-то място в крайното комплексно класиране по медали на „Гранд При Хърватия" за всички възрастови групи. На престижното състезание взеха участие 24 държави и общо над 1000 състезатели по бойния спорт карате. Турнирът се проведе на 17 и 18 януари 2015 год. в град Самобор, Хърватия и е част от редовния спортно-състезателен календар за 2015 година на Световната Федерация по Карате.
Един от трите завоювани златни медала е Шампионската титла на Ивет Горанова от плевенския клуб по бойни изкуства„Петромакс". Ивет е ученичка в паралелка с карате в Спортно Училище "Георги Бенковски". Тя премери сили при дисциплина кумите индивидуално, в категория до 54 кг. във възрастова група кадети - от 14 до 16 годишни. В категорията на Горанова се бориха 42 състезателки. Ивет игра първа среща с представителка на Словакия и я надви с 3 на 2 точки. Втората среща на нашето момиче бе с представителка на домакините и завърши със съкрушителна победа за Ивет, която надви съперничката си на татамито с 5 на 0 точки. Третата си среща Горанова игра със състезателка от Сърбия, като извоюва победа с 4 на 1.
Най-трудна за Ивет се оказа четвъртата й среща, тъй като в първите минути състезатлката на Израел я водеше с 5 на 0. Нашето момиче обаче приложи техника осото гари - подсечка, с която повали опонентката си и така успя да й отнеме 3 точки от преднината. По-късно Ивет успя да изравни. Полуфиналната и финалната среща Ивет игра с представителки на Италия, като надигра първата с 3 на 0, а втората с 2 на 0 точки.
Турнирът в Хърватия е част от подготовката на Ивет за Европейско първенство по карате за кадети и младежи до 21 години, което ще се проведе от 6 до 8 февруари в Цюрих, Швейцария.
Другите 2 златни медала за България са при възрастова група до 21 г. и ги извоюваха Силвия Вангелова от КК „Аида Нет Вадо Рю" – Хасково в категория до 55 кг. и Александра Стублева в категория до 68 кг. от КК „Никон" - София. Среброто за отбора донесе Валентин Йорданов от КК „Будо" в категория до 57 кг. Според селекционера на Национални отбори по карате към Българска национална федерация КАРАТЕ Георги Радулов, обещаващи състезатели, които този път не са взели медали, но са направили добро впечатление, са: Васил Ривов от клуб „Аида Нет" и Иво Исаев от „Алеко".