БЪЛГАРСКИ ФУРОР НА 7-ТА СВЕТОВНА МЛАДЕЖКА КУПА В УМАГ, ХЪРВАТСКА 2014

НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР НА БНФ КАРАТЕ ЗАВОЮВА ЕДИН ЗЛАТЕН И ДВА СРЕБЪРНИ МЕДАЛА

 От 3 до 5 юли 2014 г. в Умаг, Хърватска се проведе 7-та Световна младежка купа по карате за старша възраст, девойки и младежи. В най-престижното състезание за тази възрастова група участваха състезатели от 30 държави с около 400 състезатели. Българският отбор беше представен от 5 състезатели.

Един златен и два сребърни медала на кумитезавоюваха българските момичета след много оспорвани битки. Българската олимпийска надежда Силвия Вангелова, (категория до 53 кг. девойки, от клуб „Вадо Рю”-Хасково) се окичи със златен медал, а сестрите Ивет(старша възраст, до 54 кг.) и Габриела (старша възраст +54 кг.) Горанови спечелиха сребърни медали след като по пътя към победата отстраниха световни и европейски шампионки и на финала играха срешу представители на домакините. Сребърните медалистки от клуб „Петромакс” - Плевен спечелиха симпатиите на публиката, която поиска извинение от съдийската колегия за несправедливите решения.

На 7-мата Световната младежка купа в Умаг, Хърватска присъстваха президентът на Световната карате федерация,  Антонио Еспинос, генералният секретар на WKF Степан Челан, президентът на Балканската карате федерация Алексей Петров и много представители на ръководствата на Световната, Европейската и Балканската карате федерации, които обсъдиха Стратегия за приемане на карате спорта в семейството на олимпийските спортове.

Президентът на Световната карате федерация Антонио Еспинос подкрепи предложението на президента на БКФ и президент на БНФК Алексей Петров следващата години България да бъде домакин на Световната младежка купа.

Преди състезанието беше проведен тренировъчен лагер с триразови тренировки, провеждани от най-известните карате специалисти на WKFпо ката и кумите. Целта на всички каратисти е достойното представяне на карате в Първите европейски олимпийски игри Баку 2015.